Welke stijl heb jij?

Al heel vroeg leer je met conflicten omgaan. De meeste kinderen leren binnen het gezin waarin ze opgroeien hoe ze met een conflict om moeten gaan. Deze stijl past binnen het gezin. Deze stijl is jouw stijl en je denkt hier meestal niet meer over na. De manier waarop je met conflicten omgaat is vaak afhankelijk van wat je als klein kind leert. Dit is reden zijn je eigen stijl weer eens onder de loep te nemen, toch?

De vier conflicthanteringsstijlen van Hugo Prein zijn forceren, confronteren, ontlopen en toedekken. Hieronder een toelichting bij de vier stijlen.

  • Forceren: je hebt weinig aandacht voor de relatie en veel aandacht voor je belangen.
  • Confronteren: je hebt aandacht voor de relatie envoor je belangen.
  • Ontlopen: je hebt weinig aandacht voor de relatie en weinig aandacht voor je belangen.
  • Toedekker: je hebt veel aandacht voor de relatie en weinig aandacht voor je belagen.

Welke stijl past het meest bij jou? Richt jij je meer op belangen of meer op de relatie?  Zonder te beweren dat het ene beter is dan het ander.

De stijl die je je ooit eigen hebt gemaakt, is de stijl die je nu bij jezelf vindt passen.
Dat is jammer want verschillende situaties verdienen een verschillende aanpak. Conflictstijlen zijn te leren en in verschillende situaties in te zetten. Het begint bij je te realiseren dat er verschillende stijlen zijn voor verschillende situaties.

Welke belangen spelen er? Hoe belangrijk is de relatie?
Wanneer een telefonisch verkoper een praatje begint, hoeft de relatie geen prioriteit te krijgen. Wanneer je partner ergens over begint, is de relatie wel van belang.

Het is handig om de verschillende stijlen onder de knie te krijgen. Alle stijlen hebben voor- en nadelen. De een is niet beter dan de ander.

Weet je niet zeker welke stijl bij jou past? Doe de test op: www.123test.nl/conflict/

Reageren op dit blog?