De menselijke factor

‘Sully’ is een film over het waar gebeurde verhaal van Chelsey Lullenberger, de piloot die een A320 landt in de Hudsonrivier in New York. Hij weet alle 155 inzittenden te redden.

Heldenstatus

Het begint met een vlucht vogels die er voor zorgt dat beide motoren uitvallen. Sully, de piloot, waarschuwt de toren en een van de medewerkers probeert het vliegtuig veilig naar een landingsbaan te loodsen.
De piloot gelooft niet dat ze de landingsbaan zullen halen en besluit tegen de instructie in te landen in de Hudsonrivier. Met succes.
Het is 15 januari en 2 graden buiten. Door de wind is de voel temperatuur -20. Alle mensen worden uit en van het vliegtuig gehaald en een enkeling wordt uit het water opgepikt. Alle 155 passagiers komen met de schrik vrij en zijn Sully dankbaar. Ook de media geeft hem een heldenstatus.

Onderzoek

Een partij doet dit niet: de National Transportation Safety Bond (NTSB). Zij onderzoeken wat er precies is gebeurd en komen tot de conclusie dat de piloot de instructie van de toren nooit naast zich neer had mogen leggen. De situatie wordt nagebootst in een flight simulator. Conclusie: Sully had genoeg tijd om de landingsbaan zonder problemen te bereiken. Zijn beslissing om in de Hudsonrivier te landen, bracht 155 mensenlevens in gevaar. Sully is held af.

Menselijke factor

Het onderzoek door de NTSB houdt geen rekening met de menselijk factor. De menselijke factor die tijd kost. Sully wijst de autoriteit hierop. In een situatie waar beide motoren van een vliegtuig uitvallen, volgt een schrikreactie. Hoe goed iemand ook traint, op doodsangst kun je je niet zodanig voorbereiden dat je hier niet op reageert. Dit kost tijd. Rekening houdend met deze menselijke factor werd het, ook in de flight simulator, onmogelijk om de landingsbaan op tijd te bereiken. Landen in de Hudsonrivier was hiermee een noodzakelijk kwaad en geen onnodig risico.

De NTSB was hoffelijk genoeg om te erkennen dat ze ernaast zaten en Sully te bedanken voor het redden van 155 levens.

Als jij terugkijkt op dingen die niet liepen zoals je had gehoopt, een andere uitkomst hadden dan verwacht of finaal mis zijn gegaan. Houd jij dan bij jouw evaluatie rekening met de ‘menselijke factor’? Ook bij jezelf?

Reageren op dit blog?