Heeft de formatie een Jedi nodig?

Vanochtend kwam bij Blendle de volgende kop langs: zo groeide informateur Tjeenk Willink uit tot de jedi van de formatie, – ‘monnik, filosoof en ridder ineen’.

De formateur Tjeenk Willink wordt vergeleken met een bewaker van vrede en gerechtigheid. Hij zou een mix zijn van magische ridders, religieuze leiders, monniken en filosofen.

Is dat een variant op de eerdere optie ‘de koning terugbrengen in de formatie’?

Een minderheidskabinet

Ik ben niet verder gekomen dan de kop uit de Volkskrant. De formatie. Als ik het goed heb zijn we nu ongeveer 100 dagen verder en is er nog steeds geen zicht op een kabinet. De afgelopen dagen lag Klaver onder vuur, voor het vragen van garanties in verband met de vluchtelingenproblematiek.
De CU lijkt te veel voor D66. En de PvdA doet definitief niet mee. Op dit moment wordt er voorzichtig gekeken naar een minderheidskabinet.

Een minderheids kabinet is een goede optie. Als van te voren niet alles is afgetikt, heeft de rest van het parlement ook nog iets te zeggen, waardoor de democratie weer een beetje levendiger wordt.

Democratisch of niet?

In dat kader moeten fractievoorzitters misschien ook geen partijen meer uitsluiten. Het zou zo maar kunnen dat dit het stemgedrag van kiezers beïnvloed. Als mensen zeker weten dat een partij toch niet mee zal regeren, kan de conclusie zijn dat een stem op die partij een risicoloze tegenstem inhoudt. En waarom zou je dat niet doen?
Daarnaast is het de vraag of het democratisch is om partijen uit te sluiten? Het aantal stemmen bepaalt of een partij bestaansrecht heeft, niet de inhoudelijke standpunten.

Ik hoop in ieder geval een ding en dat is dat ze bij deze formatie niet zullen uitruilen, maar onderhandelen om te komen tot de meest optimale oplossing waarin alle partijen, en daarmee alle stemmers, zich zo goed mogelijk vertegenwoordigd voelen.

Reageren op dit blog?