Boerka aanrecht

Vandaag wordt op het Malieveld betoogd tegen het boerkaverbod. Dat dat in Nederland gebeurt, raakt mij diep.

Wat maakt het uit, vragen sommige mensen zich af. Of je jezelf nu totaal bedekt, je oksels scheert of je kleedt op een bepaalde manier. Je doet het allebei onder druk van de context waarin je leeft, dus dat is hetzelfde. Toch?

Waarom geen mannen?

Het recht van volledige bedekking wordt door geen enkele man geambieerd. Ik heb in ieder geval nog nooit een man hardop horen zeggen dat die het recht wil hebben om zichzelf volledig te mogen bedekken. Ik hoor wel mannen die werken voor die six pack of die kunstwerken maken van hun gezichtshaar. De reden is over het algemeen om aantrekkelijker te worden gevonden. Maar totale bedekking? Nee. Nog nooit gehoord. Waarom vechten mannen niet voor dit recht? Waarom is er geen man die een boerka aan wil?
Waarom zouden vrouwen dat recht wel moeten hebben, laat staan, willen? Waarom vrouwen wel? Die vraag wordt niet beantwoord.

De vrouw als hoeder

Is het nog steeds dat sluipende idee over de vrouw als eeuwige hoeder van de moraal, het fatsoen en/of de eer? Waarom gaan mensen anno 2019 naar het Malieveld om voor een recht te strijden voor een (klein) aantal vrouwen zonder dat ze weten waarom? Het is een wens die afwijkt van de huidige norm, en teruggrijpt op een norm die was. Een norm die het verschil tussen man en vrouw benadrukt en altijd in het nadeel van vrouwen werd beslecht. En vanmiddag gaan er mensen, geholpen door mensenrechtenorganisaties als Amnesty, bijgestaan door verschillende vrouwenorganisaties en zelfs wetenschappers, pleiten voor het recht van de vrouw om zich volledig te kunnen bedekken. Is dat wat vrijheid is? Vechten voor rechten zonder te kijken naar inhoud of gevolg?

Collateral damage

Op het Malieveld zullen zelfs boerka’s worden uitgedeeld aan vrouwen die er normaal geen een dragen om hun standpunt kracht bij te kunnen zetten. In Nederland èn daarbuiten worden vrouwen gedwongen een boerka te dragen. Vrouwen worden vastgezet en gemarteld omdat ze opgelegde kleding niet aantrekken. Ik hoop dat ze in die landen geen televisie hebben in de gevangenissen. Zo wel, weten we waar de gevangen vrouwen vanmiddag verplicht naar moeten kijken. Gewoon voor het demoraliserende effect.

Zijn deze vrouwen ‘collateral damage’? Een verlies dat je moet nemen?

Reageren op dit blog?