Gratis of niet?

In onze huidige, veranderende, economie doen zelfstandigen veel dingen gratis. Dit zou goed zijn voor het beoefenen en ontwikkelen van kennis en vaardigheden, en de kans om voor een publiek je dienst te tonen. Vraag is of dat zo is. Ik bedoel, je kunt vaardigheden en kennis delen met een publiek, dat klopt. Maar is dat fair?
Is het fair om van zelfstandigen, die ook voor brood op de plank moeten zorgen, te verwachten dat ze het gratis doen?

De andere kant snap ik ook. Niet altijd is iemand in staat om te betalen voor iets dat hij of zij nodig heeft. Betekent dat dan meteen dat de dienst dan maar niet beschikbaar moet zijn? Is dat fair?

Een overweging die de moeite waard is

Kunnen we gratis niet veranderen in een overweging. Wat vind jij dat het gebodene waard is en wat heb je te geven? Als je ongelimiteerd zou kunnen geven, wat zou je dan willen geven? Kun je dat bedrag betalen, of kom je dan in financiële problemen. Is het laatste het geval doe het dan vooral niet en geef iets dat wel binnen jouw draagkracht valt, en waaruit jouw waardering blijkt.

Recht doen aan wat je ontvangt

In de wereld van de meditatie is dit een bekend gebruik dat bekend staat onder de naam ‘Dana’. Dana betekent vrijgevigheid. Het betekent geven vanuit liefdevolle vriendelijkheid. Dit geldt voor zowel de leraar als de leerling.
De meditatie-instructie of de kennisleer wordt in veel gevallen gegeven door leraren die  geen tarieven hanteren. Uitgangspunt hierbij is dat geld geen drempel mag vormen voor het beoefenen van meditatie.

Is het dan niet gewoon gratis? Nee, het is niet gratis. Dana betekent dat je wordt uitgenodigd na te denken over wat je wilt geven.

Recht doen aan wat je kunt geven

De Dana die je geeft doet recht aan wat je hebt ontvangen, en aan wat je kunt missen. Dana is verstandig geven en verstandig ontvangen. Verstandig geven betekent dat als je niet veel hebt, je waarschijnlijk minder geeft dan je misschien zou willen. Als je wel veel hebt, betekent het dat je kunt geven wat je wilt geven. Dit kan best ingewikkeld zijn voor het bepalen van de grootte van het bedrag. Want wat zijn de kaders? Kun je bepalen wat het waard is?

Verstandig geven

Dana is voor zowel de leraar als de leerling een leerproces. De leraar, facilitator of instructeur leert om geen verwachting te hebben van hetgeen hij krijgt, en de leerling leert om verstandig te geven.

Reageren op dit blog?