Nineveh

Vandaag bekeek ik de Nineveh tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Heel bijzonder.
De stad Nineveh was rond 600 voor Christus de grootste stad ter wereld. Deze stad is ooit in zijn geheel verwoest en de tentoonstelling begint dan ook met de christelijke versie van deze verwoesting. God vond dat mensen in de stad te veel zouden genieten.
Een soort Sodom en Gommora, maar dan zonder de specifieke verwijzing naar homoseksuelaiteit.

Spijkerschrift

Verderop in de tentoonstelling liggen verschillende stukken steen waar in spijkerschrift van alles op geschreven staat. Het is een aantal mensen gelukt om dit schrift te ontcijferen. Op basis van deze teksten werd meer bekend over hoe mensen leefden in de stad.
Ongelooflijk! Het ontcijferen van spijkerschrift… Ik zou niet weten waar ik moest beginnen. Maar goed ik ben daar ook niet in opgeleid.

Gevolgen veranderd

De machtsverhoudingen waren erg duidelijk in die tijd.
De koning van de stad was almachtig. Dit kon je merken aan kleine dingetjes, die je tegenwoordig ook nog tegen komt. De Koning liet zijn onderdanen bijvoorbeeld altijd even wachten. Een bekend gebruik.
Wat minder gebruikelijk is dat je van tevoren niet wist in welke staat je het paleis weer zou verlaten. Dit was afhankelijk van de indruk die je bij de Koning maakte. Er zijn gevallen bekend waarbij het hoofd van de bezoeker bij het weggaan niet meer aan de romp vastzat.
Die machtsuitdrukking hebben we gelukkig losgelaten.

Al met al een mooie tentoonstelling. Zeker een aanrader!

Reageren op dit blog?