Zelf uitvliegen of niet?

Ik dacht even dat ik er uit was. Het wordt een uitgever. Tot ik mij realiseerde dat mijn keuze voor een uitgever voornamelijk werd ingegeven door mijn eigen onzekerheid. Dit heeft alles te maken met ‘mijn eerste keer’ en daarom niet onlogisch. Een ‘vakman’ in het vooruitzicht die mij vertelt, wat ik nog kan verbeteren en wat ik al goed doe, is best prettig. Aan de andere kant: ze hebben niet altijd gelijk. Dus ik stel de keuze nog even uit en verdiep ik me eerst verder in het uitgeversvak.

Gratis boek

Daarop ben ik gaan zoeken op het internet. Waar anders? Er zijn legio websites met schrijf- en uitgeefadvies. Ik ben verder gaan kijken op Pumbo.nl is. De site is zeer uitgebreid en je kunt er een gratis e-book over uitgeven downloaden: Boek uitgeven, de complete gids. In deze gids staat informatie over alles wat belangrijk is bij het uitgeven van een boek:

 1. Doelgroepbepaling: Je kunt nu eenmaal niet voor iedereen een boek schrijven. In dit hoofdstuk staat beschreven hoe je een doelgroep bepaalt.
 2. Redactie en vormgeving: Taalfouten en een lelijke cover werken slechte recensies in de hand. Dat wil je niet.
 3. Eigen website: de voor- en nadelen van een eigen website en waarom je zonder website geen boek meer kunt verkopen.
 4. Doelgroep bereiken: Hoe zorg je ervoor dat je boek wordt opgemerkt?
 5. Druk en distributie: printing on demand of offset? Of starten met e-book?
 6. Sociale Media: Niet alleen vertellen dat je een boek verkoopt, maar hoe versterk je de band met je volgers?
 7. Pers benaderen: Hoe benader ik de pers? Waarom een persbericht?
 8. Boekhandels voor je winnen: het maken van een folder waarin je info geeft over je boek.
 9. Bibliotheken verleiden: als je boek in de bibliotheek ligt, bereik je een groot aantal lezers.
 10. Boekpresentatie organiseren: wat komt er allemaal kijken bij een boekpresentatie?
 11. Bonushoofdstuk: Een hulpmiddel bij het plannen van alle punten.

Wel/geen uitgever?

Wil je een zo groot mogelijke kans maken bij een uitgever, vereist dit voorbereiding. Van bovenstaande hoofdstukken, moet je de volgende eigenlijk gewoon zelf doen:
Hoofdstuk 1: het bepalen van de doelgroep.
Hoofdstuk 2, redactie en vormgeving. Dit is een dienst die je tegen een vergoeding kunt afnemen. Let wel: dit betekent niet dat het boek ook uitgegeven wordt.
Hoofdstuk 3, het hebben van een website plus een fors aantal volgers telt mee in de afweging van veel uitgevers.
Hoofdstuk 5. Een groeiend aantal uitgevers laat jou meedelen in de kosten van het offset drukken.
Hoofdstuk 6. Kun je sociale media effectief inzetten of niet. Dit levert pluspunten op.

En als ik dan toch veel zelf moet doen, waarom dan ook niet helemaal zelf uitgeven?

Reageren op dit blog?