Mijn boek is af!

De laatste dagen ben ik druk bezig geweest met het oplossen van de overgebleven losse eindjes, maar nu is mijn boek af!
Van de week heb ik het aangeboden aan de uitgever.
Het verlossende woord kan ik over ongeveer drie maanden verwachten…
(Genoeg) Tijd om te duimen dus!
De mensen die met mij mee hebben gekeken en gelezen ben ik dankbaar. 
Ik denk niet dat ik in mijn eentje dit resultaat had bereikt. En daarbij, ook niet onbelangrijk, maakten ze het proces ook (nog) leuker!

Wil je ook een boek schrijven?

Iedereen die een boek wil schrijven, zou ik adviseren dit ook gewoon te doen. Het vergt veel tijd, maar het is ook ontzettend leuk. Terugkijkend op de afgelopen veertien maanden zou ik je de volgende tips geven:

  • Begin gewoon. Kijk wat voor jou het beste werkt: vaste tijden of tussendoor? 
  • Probeer te bepalen wat een realistische einddatum is. Ik ben uitgegaan van een jaar. Dit zijn veertien maanden geworden.
  • Als je, tijdens het schrijven vastloopt, of even niet weet hoe een verhaal verder komt zonder een scene die net iets te magisch of te toevallig is, laat het gewoon even zo. De oplossing komt later wel.
  • Laat andere mensen meekijken en probeer je te verheugen op de kritiek die je krijgt. Mee-lezers nemen de tijd om jouw boek te lezen en het van commentaar te voorzien. Dat heb ik altijd een groot cadeau gevonden! Van het commentaar dat je krijgt gebruik je wat je aanspreekt. Het is jouw boek. Je hoeft niets uit te leggen. 
  • Als je meerdere mee-lezers hebt, laat ze niet allemaal tegelijk meelezen. De tweede keer lezen kost meer moeite dan de eerste keer, als het verhaal nog nieuw is.

Beoordeling

Ik vond het mooi om mijn boek steeds beter te zien worden. Dat gaf energie. De personages gingen meer leven en het verhaal kreeg hierdoor meer diepte.
Hoe de beoordeling ook uit mag vallen. Een ding staat vast: ik heb een hoop plezier gehad en ben trots op het resultaat! 

Reageren op dit blog?