Emilie Schindler, a great woman

Emilie Pelzl werd geboren op 22 oktober 1907 in Alt Moletin. Ze trouwde, op haar twintigste, met Oskar Schindler. Het was liefde op het eerste gezicht.
Tijdens de tweede wereldoorlog redt het echtpaar meer dan 1200 Joden.
Schindler’s list is een ode aan Oskar Schindler. Over de inzet van Emilie Schindler rept de film niet. Ondanks de gesprekken, die zij voerde met de schrijver en regisseur, focust de film volledig op haar man.

De inzet van Emilie

Tijdens de oorlog zorgt Emilie voor de Joden die in de fabriek van haar man werken. Ze verzorgt de zieken en koopt eten op de zwarte markt. Op dit laatste stond de doodstraf.
Tegen het einde van de oorlog, als haar man in Krakow is, krijgt Emilie de nazi’s zo ver om 250 Joden, opgesloten in de wagons van een trein richting Auschwitz, in de fabriek te laten werken. De bouten van de trein waren bevroren en het duurde even voordat ze de deuren open kregen. Eenmaal open kwamen ze in een nachtmerrie terecht. Skeletten. Zo mager dat de mannen niet te onderscheiden waren van de vrouwen. Voor dertien van hen was het te laat. De nog levenden brachten ze naar een grote ruimte in de fabriek, waar ze zorg, warmte, melk en medicijnen kregen. Ondanks deze zorg gingen er nog drie mensen dood, maar als Emilie niet had ingegrepen waren al deze mensen vernietigd.

Dank van overlevenden is er wel

Franciso Wichter, nr. 371 on Schindler’s list:

‘As long as I live, I will always have a sincere and eternal gratitude for dear Emilie. I think she triumphed over danger because of her courage, intelligence and determination to do the right and humane thing. She had immense energy and she was like a mother.’

Maurice Markheim, nr. 142 on the list: 

‘She got a whole truck of bread from somewhere on the black market. They called me to unload it. She was talking to the SS and because of the way she turned around and talked, I could slip a loaf under my shirt. I saw she did this on purpose. A loaf of bread at that point was gold. There is an old expression: behind the man, there is the woman, and I believe she was the great human being.’

Ich, Emilie Schindler

Op 24 juni 1993 erkent Yad Vashem Oskar (postuum) en Emilie Schindler als Righteous Among the Nations.
In 1997 komt het boek ‘Ich, Emilie Schindler’, van Erika Rosenberg uit. Dit boek beschrijft de persoonlijke inzet van Emilie Schindler tijdens WOII. Hiermee herstelt Rosenberg een historische vergissing en vervult ze een van de laatste wensen van Emilie Schindler.
Emilie Schindler overlijdt vier jaar later in 2001.

Bronnen: Emilieschindler.com

Reageren op dit blog?