Meten is weten?

‘1.1’, lees ik en ik voel mijn adem licht stokken.
‘Dat kan niet’, denk ik alleen maar. Deze meting was juist om te kijken of zijn suiker niet te hoog is omdat hij meer drinkt. Ik verwacht een spiegel van boven de tien en dan dit. Ik kijk nog een keer om mezelf te verzekeren van de komma tussen de cijfers.
‘Dit slaat nergens op,’ zeg ik hardop tegen mezelf en ik besluit nog een keer te meten.
Ik aai Sammy even en dan begin ik weer zachtjes over zijn oor te wrijven. Pas na een paar keer prikken, heb ik genoeg bloed voor de meter. Ik geef Sammy een knuffel en dan laat ik hem los. Wat er ook uitkomt, drie keer meten is te veel van het goede.
Als de meter piept lees ik ‘1.5’. Ik begrijp er niets van. Dit is echt te laag voor het gedrag dat hij laat zien. Hij zou zich naar moeten voelen en onder het bed moeten liggen.*)

Ik bel de dierenarts en het is beter om vanavond en morgenochtend geen insuline meer te geven. We spreken af voor de volgende dag.

Passend bij symptomen

Bij de dierenarts geeft het apparaat 29,6 aan.
‘Heb ik iets fout gedaan’, vraag ik meteen.
‘Dat weet ik niet. Er zijn veel stappen in het proces en we moeten kijken waar het fout gaat als het al fout is gegaan, want sommige katten schommelen ook erg in hun waarde’.
‘Deze waarde past wel meer bij zijn symptomen’, merk ik op.
De dierenarts knikt en stelt voor om volgende week op beide apparaatjes het bloed te meten, om in ieder geval zeker te weten dat mijn apparaatje goed meet.

Braken

Ze noemt een aantal andere symptomen op die van invloed kunnen zijn op de waarde. Bij de meeste symptomen schud ik mijn hoofd, maar als ze braken noemt, bedenk ik me dat Sammy van de week inderdaad gebraakt heeft, vlak na het eten en de insuline. Natuurlijk is dit van invloed en als we het erover hebben, vraag ik me af hoe het kan dat ik dit niet serieuzer heb genomen. Het is zo logisch. 

Het zou het grote verschil kunnen verklaren, en ik probeer me te herinneren welke dag het precies was. Waarschijnlijk dinsdag of woensdag, verder kom ik niet. Als mijn meter volgende week klopt met die van de praktijk, dan was het waarschijnlijk woensdag. Dat zou goed kloppen.

Dat doet ie normaal nooit

Sammy leeft gewoon door. Hij voelt zich prima en is actief. Gisteren rende hij zelfs het balkon op, waar een vogel, nog net op tijd, aan zijn bek kon ontsnappen. Gelukkig.
Daarmee verbaasde hij me voor de tweede keer deze week. Meestal blijft hij veilig achter het raam kijken naar de vogeltjes…

*) de normale suikerwaarden van een kat liggen tussen de 4 en 8. Te hoog is niet goed, dan moet je, in overleg met arts, insuline geven. Te laag is ook niet goed. Dit kan gevaarlijk zijn, zelfs dodelijk.

Reageren op dit blog?