Comments: 0

De like-functie zorgt ervoor dat je makkelijk complimenten kunt geven. Leuk! En die filmpjes die je aangeboden krijgt, over dat onderwerp waar je naar kijkt, zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te zoeken naar meer informatie. Het enige dat je hoeft te doen, is het aangeboden filmpje aanklikken. Geweldig!
Wat wil ik nog meer?

In de Netflix original, ‘The Social Dilemma’ vertellen tech-mensen dat hun eigen kinderen geen toestemming krijgen om sociale platforms te bezoeken.

Ieder voordeel heb zijn nadeel

De makers zelf zeggen, tijdens het ontwikkelen van de functies, nooit echt bij de nadelen te hebben stil gestaan en dat kan ik me ook voorstellen.
De nadelen van deze functies zijn inmiddels bekend, ook bij de makers, vandaar ook de film.

Alles op een platform heeft maar een doel en dat is jou zo lang mogelijk vast te houden. Zo ook de like-functie. En de fotobewerkingsfunctie op instagram zit niet voor niets net voordat je de foto verzendt. Zo blijf je nog langer op het platform ga je meer waarde hechten aan het aantal likes. Zo lang het aantal naar boven gaat is het goed, maar wat als het aantal naar beneden gaat? Dan kan dit negatieve gevoelens triggeren, tot en met een depressie.

Als het platform filmpjes aanbiedt die in de lijn liggen van de filmpjes waar je toch al naar kijkt, bevestigen ze jouw mening. Je blijft hierdoor hangen op het platform en het klikken op aangeboden filmpjes zorgt er ook voor dat je steeds een stapje verder in een informatiefuik terechtkomt (Lubach op Zondag besteedde hier een aflevering aan, een paar weken geleden).

De technologie die de platforms gebruiken, is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over het menselijk gedrag. Ze weten hoe ze mensen zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd houden. Dat gebeurt niet per ongeluk. Het verdienmodel is het beïnvloeden en manipuleren van gedrag, niet de verkoop van gegevens.

Wat te doen?

Aan het eind van de film geven de tech-mensen een paar adviezen om de schade te beperken: 

  • Blijf met elkaar in gesprek
  • Klik niet op filmpjes die door het platform worden aangeboden.
  • Zorg ervoor dat je verschillende meningen voorgeschoteld krijgt.
  • Hou je media-tijd in de gaten. 
  • Zet een half uur voordat je naar bed gaat alle apparaten uit. 
  • Blijf met elkaar in gesprek, het liefst IRL.
  • En pak soms gewoon een boek.

Wacht niet op de tech-industrie voor de oplossing van dit probleem. De belangen zijn te groot. De algoritmes blijven werken om je zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Dat is het verdienmodel.

Het is geen eerlijke wedstrijd. 

%d bloggers liken dit: