ACT

ACT is een manier om je psychologische flexibiliteit te vergroten. Je veerkracht. Hoe (veerkrachtig) ga je om met de minder leuke kanten (denk aan: ontslag, overlijden, scheiding, ziekte, schuld, trauma) van het leven? En wat doe je als het leven wel leuk is maar je niet in staat bent om dat te waarderen? 
Tegenspoed of voorspoed heb je niet in de hand.

Hoe werkt ACT? 

ACT bestaat uit twee delen: Acceptatie en Commitment. Acceptatie gaat over (leren) omgaan met obstakels (dat zijn gedachten, gevoelens en (lichamelijke) sensaties). Commitment gaat over leven in het licht van je waarden, die dingen die voor jou belangrijk zijn. De eerste keer dat ik een speech gaf was op het 25-jarig huwelijk van mijn ouders. Geheel onverwacht. Een tante kwam naar me toe en vroeg me wanneer ik iets zou zeggen. Ik schrok. Daar had ik helemaal niet aan gedacht, maar ik durfde geen nee te zeggen. Om mijn zenuwen te stillen heb ik twee glazen rode wijn achterovergeslagen. Daarna gaf ik mijn korte, geïmproviseerde, speech.

Wijn was voor mij het middel om mijn obstakels (angstige gedachten, gevoelens en ook de lichamelijke sensaties) te onderdrukken. Het werkte. Al kan ik me niet goed herinneren wat de reacties waren…
De speech was eenmalig. Als ik nu voor een groep mensen moet spreken, dan drink ik vooraf geen twee glazen wijn. Ik heb een tijdlang vermeden om voor groepen te spreken, maar om te kunnen doen wat ik nu wil doen, kan dit niet meer. Spreken in het openbaar vind ik nog steeds eng, maar ik doe dat wel omdat ik iets wat ik belangrijk vind, wil vertellen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om te werken aan meer verbinding in deze sterk geïndividualiseerde wereld. Deze waarde helpt mij om wel te spreken en hiermee te oefenen.

Wat vind jij belangrijk?

Als je geen antwoord weet op deze vraag, probeer dan een van onderstaande vragen te beantwoorden. 

  • Als vannacht al jouw problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, hoe ziet jouw leven of werk er morgen dan uit?
  • Hoe wil je dat familie, vrienden of collega’s aan je (terug)denken?
  • Als je nu terugkijkt op de afgelopen 10 jaar, hoe voelt dat dan?
  • Als je 50 miljoen zou winnen, wat ga je dan doen? 

Je waarden helpen je om je obstakels te hanteren. En andersom geldt het ook doordat je waarden hebt, heb je last van je obstakels. ACTeren op en met deze obstakels vergroten je psychologische flexibiliteit waardoor je obstakels minder in het voetlicht staan.

Zo word je psychologisch flexibeler en dat is waar ACT je bij kan helpen. ACT! 

MEER!

Voor vragen of meer informatie over een ACT-training, individuele sessies of groepssessies en/of de kosten hiervan kun je mailen of een berichtje sturen.
Mail: info@woordenweken.eu
Liever een berichtje sturen? 06-36197280 (whatsapp of signal)