Adrianus VI in de stromende regen

‘Van tevoren kijken naar alternatieven’, is de tip die we mee krijgen als we in de stromende regen naar links kijken en de Domtoren van top tot teen ingepakt zien. Sinds 2018, lees ik later, dus het was bekend, maar als illustratie goed gedaan. Voor het maken van foto’s bij een reisverhaal moet je nu eenmaal rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Vandaag hebben we twee goede redenen. Mooie en pakkende foto’s maken in de regen is ook een kunst op zich, dus voor een journalist in een dubbelrol, kan het plannen van een extra dagje, zeker op plekken waar regen een normaal onderdeel van de daginvulling uitmaakt, noodzakelijk zijn.  

De binnenplaats

In de gangen rond de binnenplaats van de kerk schuilen we terwijl we les krijgen over het maken van een passende foto bij een reportage. Waar moet je rekening mee houden? Welke kleuren horen bij een land? Wat is typisch voor een land, zodat mensen ook aan de foto’s kunnen zien waar de reportage, ongeveer, gemaakt is. En natuurlijk ook hoe je het best een foto kunt maken. Mijn oog kijkt, tijdens dit verhaal, ook naar de fotograaf die op binnenplaats, tussen de buien door, een bruidspaar op de foto zet.  

We lopen door een aantal steegjes en stoppen bij een beeld van een man met een wandelstok. ‘Weten jullie wie dit is?’, vraagt Hans. Het bord met de informatie staat net aan de andere kant, dus iedereen schudt nee. ‘De enige Nederlandse paus, Adrianus, Adrianus VI’. Mijn ogen worden groter en mijn wenkbrauwen schieten omhoog. ‘Een Nederlandse Paus?’ Nog nooit van gehoord en eigenlijk ook nooit verwacht. Dit laatste ligt natuurlijk aan mijn opvoeding in de lijn van Calvijn, de protestant. Voordat Luther en iets later Calvijn hun intrede deden, was Nederland katholiek. In dat opzicht is een Nederlandse paus niet gek.
Toch blijft mijn verbazing hangen en, in de trein terug naar huis, google ik ‘de enige Nederlandse paus’ en kom terecht op historiek.net.

De enige Nederlandse paus

Adrianus VI was paus in de tijd van Luther en Erasmus. Hij werd op 9 januari 1522 tot paus gekozen, maar twijfelde zelf heel lang of hij het wel moest doen. Uiteindelijk liet hij zich op 31 augustus 1522 tot paus wijden. Eerder al, rond 1517, liet Adrianus, toen nog kardinaal, in Utrecht een huis bouwen. Adrianus VI stierf op 3 september 1523, nog voordat hij het huis dat hij grondig liet bouwen heeft kunnen zien.

Dit huis staat achter het beeld van Adrianus, en heet nog steeds ‘Paushuize’.

De cursus reisjournalistiek wordt gegeven door Fontys Hogeschool in samenwerking met de ANWB.

Reageren op dit blog?