Uitgeven. Hoe?

‘Heb je al een uitgever of ga je het zelf uitgeven?’

Deze vraag klinkt steeds luider nu het einde van het schrijven begint te naderen. Ik weet het niet. Voor allebei de opties valt iets te zeggen. Zelf uitgeven geeft vrijheid. Laten uitgeven zorgt voor een breder publiek. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen.

Wat vraagt een uitgever?

Een uitgever wil dat je een synopsis en een korte beschrijving van de belangrijkste karakters maakt. Deze stuur je samen met het manuscript op. Sommige uitgevers accepteren e-mail. Anderen willen een papieren versie. Daarna is het wachten. Gemiddeld drie tot vier maanden. En over de beoordeling, wordt door de meeste uitgevers niet gecorrespondeerd. Een afwijzing kan dus van alles betekenen. Wat ik mensen wel eens hoor vragen is: ‘weet je zeker dat ze het gelezen hebben?’ Geen idee. Ik ben wel geneigd om te geloven dat ze gelezen hebben, maar of dat het hele boek is of alleen de synopsis en het eerste hoofdstuk. Dat weet ik ook niet.

Kortom: als mijn manuscript wordt afgewezen, weet ik niet waarom. Dat vind ik lastig.

Sommige uitgevers verwijzen voor het antwoord op de ‘waarom’-vraag naar professionele beoordelaars. Hiervan zijn er velen te vinden op het internet. Tegen betaling voorzien zij het manuscript van commentaar. Ook uitgevers voorzien in deze dienstverlening. Om niet het risico te lopen twee keer die drie tot vier maanden te moeten wachten, is het misschien handig dit eerst te doen.

En zelf uitgeven?

Dit kan bijvoorbeeld via pumbo of schrijverspunt. Op beide sites staat heel uitgebreid beschreven hoe ze te werk gaan. Het grootste nadeel van zelf uitgeven vind ik dat je zelf de promotie moet doen. Dit kost tijd en energie. Als je het niet doet, loop je het risico dat het boek niet verder komt dan de mensen in je directe omgeving. Alleen de aanmelding bij het Centraal Boekhuis is niet genoeg. Alle aangesloten boekhandels moeten de titel van je boek kennen, anders is de kans klein dat het gekocht wordt.

Schrijverspunt doet niet alleen aan zelf uitgeven, maar fungeert ook als uitgever. De tijd die ze nodig hebben om een manuscript te beoordelen is wel een stuk korter: vier tot zes weken.

Al wachtende op reacties denk ik nog even verder…

Reageren op dit blog?