Morgen, uitgerust weer op!

Van slecht slapen worden we niet vrolijk en dat is niet het enige gevolg van slecht slapen.

Slecht slapen en (on)gewenst gedrag

Volgens onderzoeker Laura M. Giurge blijkt dat slechte slapers vaker ongewenst gedrag op de werkvloer vertonen, dan mensen die wel goed slapen.
Zelfbeheersing heb je nodig om je impulsen te kunnen weerstaan: wanneer een uitgerust persoon zin heeft om een kwartiertje langer buiten te blijven na de lunch of een half uurtje eerder naar huis te gaan, kan hij/zij deze impuls vaak wel beheersen en blijft hij/zij gewoon doorwerken.

Als je slecht hebt geslapen, en dit geldt al na een nacht, dan neemt je zelfbeheersing af.
Dit is te verklaren door de optredende vermoeidheid. Je hebt niet genoeg energie om je wens te weerstaan, en de kans is groter dat je in zo’n geval eerder naar huis gaat of in de pauze langer buiten blijft.

Geen karaktertrek

Het lijkt een energiekwestie. Heb je genoeg, kun je alles langer volhouden. Heb je te weinig dan gaat het allemaal wat moeilijker. Wat wel goed is om te benadrukken is dat het onderzoek ook aantoonde dat het vertonen van ongewenst gedrag geen karaktertrek is. Het vertonen van ongewenst gedrag kan van dag tot dag verschillen.

Als een keertje slecht slapen deze invloed op je heeft, dan is het misschien helemaal niet zo’n slecht idee om eerder naar huis te gaan. Als je slecht geslapen hebt, dan is je concentratie waarschijnlijk ook niet op zijn best. Naar huis gaan is dan misschien gewoon een goede optie om fouten te voorkomen. Dat hoeft helemaal niet zo ongewenst te zijn.
Als het maar eens in de zoveel tijd voorkomt, kost dat verloren kwartiertje waarschijnlijk minder dan het alternatief…

Heb je moeite met slapen? Een paar tips:
  • kijk een uurtje voordat je naar bed gaat geen sociale media of televisie meer;
  • doe een ontspannings- of een meditatie-oefening;
  • lees een half uurtje voor je gaat slapen:
  • schaapjes (of koetjes) tellen…

Reageren op dit blog?