Comments: 0

Free Solo

Een film over, Erik, een man die ‘El Captain’, een van de gevaarlijkste bergen ter wereld, wil beklimmen. Zonder hulpmiddelen. Nooit eerder durfde iemand die berg ‘naakt’ te beklimmen omdat dat een waarschijnlijke dood betekende. Erik zet door. Hij oefent zich een ongeluk. Als hij het tijdens de klim niet vertrouwt, blaast hij de expeditie af. Iedereen om hem heen haalt dan opgelucht adem. Het geeft hen het idee dat hij geen onnodige risico’s neemt. Erik zet wel door.
Uit hersenonderzoek, ergens halverwege de film, blijkt dat de amygdala van Erik niet normaal werkt. Zijn angstcentrum laat weinig tot geen activiteit zien. Dit betekent dat hij een hoge angstdrempel heeft en risico’s dus anders inschat.

I dream in another language

Is een film over een taalwetenschapper die het Zikril als taal wil behouden. Hij probeert de laatste twee mannen die de taal nog spreken bij elkaar te brengen zodat hij hun conversaties kan vastleggen. Dit is moeilijk omdat de twee mannen al vijftig jaar niet meer met elkaar spreken. Ooit waren ze goede vrienden, maar een aantal gebeurtenissen hebben voor een ommekeer gezorgd. In de film wordt langzaam duidelijk waarom. Angst speelt hier een grote rol.

Als het angstcentrum van de mannen op dezelfde manier had gewerkt als die van de man in ‘Free Solo’ had hun leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien en vice versa.

Angst is een raadgever

Angst zorgt ervoor dat je adequaat reageert als er gevaar dreigt. Soms is dat heel fijn. Denk aan de tijger of aan die auto die op je af komt rijden. Soms is het helemaal niet fijn. Als het gevaar niet reëel is bijvoorbeeld waardoor je iets wat je graag wilt, niet doet omdat je bang bent voor de mogelijk pijnlijke gevolgen.

Zouden we beter af zijn als we allemaal zo’n hoge angstdrempel hadden? Of gaan we dan allemaal eerder dood omdat we gevaar ongelukkig inschatten?

Waarschijnlijk ligt de realiteit ergens in het midden. Ik denk dat het al een hoop scheelt als we onze angstgevoelens tijdig herkennen, zodat deze gevoelens geen loopje met ons nemen.

%d bloggers liken dit: